Keresés

iHealth

2014.10.16 11:04

health app cover

Health app és HealthKit

 

 

Az Egészség az iOS 8 egyik új beépített alkalmazása, amit talán a legjobban vártunk – én legalábbis biztosan. Egyrészt összegyűjti az iPhone-od szenzorai, az alkalmazásaid és kiegészítőid alapján, hogy mennyit mozogtál, ettél, milyen az egészségi állapotod, és ezeket az információkat meg is osztja a különböző appekkel, másrészt szép diagramokkal vizuálisan demonstrálja hogyan fejlődsz, fogysz, etc. Ehhez biztosítja az Apple a HealthKit keretrendszert a fejlesztőknek és gyártóknak, a lehető legjobb felhasználói élmény elérése érdekében.

Az iPhone az utóbbi években a felhasználók kedvenc fitneszkiegészítőjévé vált. Erre igen egyszerű a magyarázat: éjjel-nappal nálunk van és a mobilinternetnek és GPS-nek hála minden mozdulatunkat nyomon tudjuk követni. És természetesen a fejlesztők is rájöttek, hogy ezt ki kell használni. A kalóriaszámláló alkalmazásoktól kezdve a futó és a pulzusmérő appekig ma már minden megtalálható az App Store-ban. És annak köszönhetően, hogy az iPhone 5s-be (és iPad Air-be, Retina kijelzős iPad minibe is) belekerült az M7 mozgáskövető koprocesszor, most pedig az iPhone 6 és iPhone 6 Plus-ba az M8, rengeteg lehetőség megnyílt a fejlesztők előtt.

Eddig leginkább csak alkalmazáson belül érhettük el az információkat. Például az Argus nem tudta, hogy mennyit aludtam a Sleep Cycle szerint vagy hány kilométert mért a Nike Running app, ezt manuálisan kellett beírnom. (Illetve egyelőre most is, amíg az említett alkalmazásokat nem frissítik a fejlesztők – de reméljük mihamarabb megteszik.) Erre nyújt tökéletes megoldást az Egészség alkalmazás. Az összes egészséggel és sporttal kapcsolatos adatod egy helyen elérhető és egyszerűen nyomon követhető lett. Ami pedig a legjobb, hogy nem csak az alkalmazásokból tud információkhoz jutni a Health app, hanem az okos kiegészítőidet is csatlakoztathatod hozzá. Ráadásul mindezt egyetlen könnyen hozzáférhető helyen összegzi, és áttekinthető képet nyújt az egészségi állapotodról.

health-app-2

Az Egészség alkalmazás rendkívül testre szabható, így valóban a leghatékonyabban tudja mindenki motiválni magát. A Dashboard-ra rengeteg elem közül választhatsz, a következő kategóriákon belül is sok minden található: Alvás, Én, Eredmények, Fitnesz, Tápanyag, Testméret, Vitális jelek. Akinek már M7 (vagy M8) mozgáskövető koprocesszor van a készülékében, annak például a Lépésnél nem kell egy alkalmazást párosítani az appen belül, a telefon mérni fogja magától. Az is rendkívül hasznos, hogy az Orvosi azonosítónál meg tudod adni a vércsoportot, esetleges betegsége(i)d, allergiá(i)d. Ez eddig oké, de ehhez vészhelyzetben hozzá tudnak férni az orvosaid, így akár életet is menthet. Ha zárolva van a telefon, a jelkód megadásánál a Vészhelyzetre koppintva érhető el a bal alsó sarokban az orvosi azonosítód.

health-app-1

Egyelőre még nem sok alkalmazás és eszköz tud hozzáférni az Egészség app adataihoz és információt megosztani azzal, de a HealthKitnek köszönhetően egyre több fejlesztő teszi elérhetővé az alkalmazásaiban a Health app szinkronizálást. Ami jó hír, hogy például az iHealth okoskiegészítő-gyártó három iOS alkalmazását és kilenc iPhone-nal párosítható kiegészítőjét tette kompatibilissé az Egészség alkalmazással. Ez rendkívül hasznos, hiszen például a cukorbetegek a cég vércukormérőjével mért adataihoz egyszerűen hozzáférhetnek a telefonjukon is, vagy csak szimplán a súlyukat tudják egyszerűen nyomon követni.

Igazából a Health app-et úgy kell elképzelni, mint mondjuk az iCloud Drive-ot vagy a Fotóadatfolyamod. Csak itt nem a fontos dokumentumaid és képeid tárolod, hanem az egészségeddel kapcsolatos információkat. Könnyen és egyszerűen hozzáférhetsz mindenhez, nem tíz különböző alkalmazással kell szórakoznod. Hogyan továbbíthatsz adatokat a kedvenc alkalmazásodból az Apple-féle Egészség appbe? Először is, a fejlesztőknek bele kell építeniük a HealthKit-támogatást az alkalmazásaikba. Egyelőre túl sok ilyen app még nincs, vagy legalábbis a legnépszerűbbek jelentős részét nem frissítették. A nagyobb nevek, amik már támogatják a HealthKitet: iHealth MyVitals, iHealth MyVitals 2.0, iHealth SpO2, Jawbone UP, MyFitnessPal, Runtastic. Persze ezeken kívül is van jó pár alkalmazás, ha neked van kedvenced, ami nincs a listában, írd meg a kommentekben!

De hogyan továbbíthatjuk a már létező, különböző külső HealthKit-kompatibilis alkalmazásokból az adatokat az Egészség appbe? A legtöbb alkalmazás, ami támogatja a HealthKitet vagy rákérdez első indításkor, hogy akarjuk-e használni ezt a funkciót vagy a beállítások között adhatunk engedélyt az Egészség alkalmazással való összekapcsolásra. Ezután már az Egészség alkalmazásban is kezelhetjük az adott appet a források menüben. Itt alkalmazásonként csoportosítva láthatjuk azokat az értékeket, amiket az adott alkalmazás módosítani akar, vagy amikhez hozzá szeretne férni, mert esetleg más appek szinkronizálták azokat az Egészségbe. A különböző értékeket egyesével kapcsolgathatjuk, tehát a funkció gyakorlatilag teljesen testre szabható.

A Dashboardra is könnyedén tehetjük ki a legfontosabb adatokat. Az Egészségi adatok kategóriáiban találhatjuk meg az egyes értékeket. Ezeket kiválasztva láthatjuk az aktuális eredményeket – már ha van adat –, illetve az alul található kapcsolóval adhatjuk hozzá őket a kezdőképernyőhöz (Dashboardhoz). Érdemes tényleg csak a számunkra legfontosabb adatokat odagyűjteni, mert ha van mindenféle kiegészítőnk, amivel mindenfélét mérünk, a végén egy végtelen hosszúságú listát kaphatunk. Elsőre én sem jöttem rá, de a Dashboard elemeit át is rendezhetjük: ha hosszan nyomva tartjuk valamelyik dobozt, kicsit elhalványul, innentől kezdve pedig kedvünk szerint mozgathatjuk felfelé vagy lefelé a listában.

Nagyjából ennyit kell tudni jelenleg az Egészség appről és a lehetőségekről, amiket nyújt. Várhatóan egyre több fejlesztő kezdi el támogatni az Apple újdonságát, hiszen egy tényleg könnyen használható és hasznos keretrendszert hoztak létre. Illetve remélhetőleg eléri célját az alkalmazás, és egyre több ember fog odafigyelni az egészségére és a fizikai állapotára, sajnos a 9-17-ig tartó irodai munkát végző társadalomra ráfér.

 

2014. 09. 30.

Forrás:imagazin.hu

 

Vissza

© 2014 Minden jog fenntartva.